Na czym polega praca profesjonalnego baristy?

oczami studentki w Londynie
Dla wielu osób rozpoczynających swoją przygodę w Londynie, kawiarnie bądź restauracje są pierwszymi miejscami, do których zaniosą CV. Oprócz popularnych kawiarni sieciowych, czy drogich lokali w centrum miasta, przeznaczonych głównie dla turystów, istnieją także inne, których głównym celem jest serwowanie kawy najwyżej jakości (tzw. speciality) w odpowiednio stworzonych do tego warunkach. O pracy w takich kawiarniach chciałabym Wam opowiedzieć głównie dlatego, że nieco się ona różni od pracy w kawowych korporacjach, posiadających globalne standardy i system szkolenia pracowników.
OK, przejdźmy do rzeczy!

Weronika

King’s College London

MA Theatre & Performance

Kilka słów o kawie speciality

Może warto zacząć od samego terminu speciality, który w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy ze względu na rosnące zainteresowanie kawą, jako napojem wartym odkrywania, rozróżniania i degustacji, niczym wino. Speciality to nic innego, jak kawa najwyżej jakości, czyli taka, która poddana profesjonalnej ocenie uzyskała co najmniej 80 ze 100 możliwych punktów. Parzona może być nie tylko w stylu espresso, ale także wieloma alternatywnymi metodami (jak aeropress, drip, czy chemex), które obecnie są już ogólnodostępne.

Aby zobaczyć pełną treść tego artykułu, musisz być zalogowany. Zaloguj się klikając tutaj. Jeśli nie masz jeszcze konta na naszej stronie, możesz je założyć klikając tutaj. Pamiętaj, że możesz z nami aplikować na wszystkie uczelnie w Wielkiej Brytanii, a nasza pomoc jest całkowicie bezpłatna.

Praca baristy speciality jest więc pracą związaną nie tylko z „robieniem kawy”, ale także – a może przede wszystkim – z jej rozpoznawaniem, czy ocenianiem, z rozwojem zdolności sensorycznych, a także z tworzeniem odpowiednich przepisów, aby otrzymane ziarno osiągało swój najlepszy możliwy smak po zmieleniu i zaparzeniu. To praca dla tych, którzy po prostu interesują się kawą i jej pochodzeniem. Którzy być może zaczęli pracę w kawiarni tylko ze względów zarobkowych, ale z czasem zapragnęli dowiedzieć się więcej, połknęli przysłowiowego bakcyla. Albo też dla tych, którzy chcą poszerzać swoją wiedzę i rozwijać umiejętności sensoryczne (rozwijanie węchu i smaku to cudowna sprawa!). Mówiąc w skrócie – jeśli kawa to coś co kochasz, warto spróbować pracy w segmencie speciality!

Czy ciężko dostać taką pracę?

Choć brzmieć to może skomplikowanie, otrzymanie pracy w takiej kawiarni wcale nie jest bardzo trudne. W Londynie jest ich bardzo dużo i nieustannie ich przybywa. Wśród najpopularniejszych można wymienić Kaffeine, Workshop Coffee, Prufrock, czy Ozone, lecz także mnóstwo innych, których nazwy i opisy znajdują się w ciągle uzupełnianym „London Coffee Guide”, który można znaleźć zarówno w internecie, jak i zamówić materialną kopię.

Najprostszym sposobem, aby zacząć szukać pracy w tego typu lokalach, jest z kolei odwiedzenie strony Coffee Jobs Abroad, na której najwięcej ofert pracy pochodzi z Londynu (lecz także z Nowego Jorku i Berlina). Właśnie przez tę stronę wysłałam około dwudziestu CV, z czego na ponad dziesięć otrzymałam odpowiedź i zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną. I choć miałam już wtedy doświadczenie z pracą w kawie zauważyłam, że wiele lokali go nie wymaga, natomiast cenią sobie duże zainteresowanie kawą i chęć nauki. W wielu miejscach karierę można także rozpocząć od posady front of house, by potem otrzymać odpowiednie szkolenia i zacząć przygodę z parzeniem kawy.

Jak to wszystko wygląda w praktyce?

W moim przypadku znalezienie pracy zajęło nieco ponad dwa tygodnie. Cały ten czas aktywnie szukałam, chodziłam na zmiany próbne oraz rozmowy kwalifikacyjne. Niektóre były całkiem proste, inne zdecydowanie trudniejsze. Pytania balansowały od tych dotyczących moich zainteresowań po te związane z obsługiwaniem konkretnych młynków do mielenia kawy, czy procedur związanych z czyszczeniem ekspresu.

W Wielkiej Brytanii zdecydowana większość kawiarni używa ekspresów firmy La Marzocco, więc ich znajomość na pewno będzie dodatkowym atutem. Samąrozmową kwalifikacyjną nie trzeba się stresować, są one zazwyczaj bardzo sympatyczne i pełne śmiechu. Jeśli zaś chodzi o zmianę próbną, ocenie poddaje się głównie wydajność pracy, jej higienę,  a także zdolność rozumienia poleceń. Oczywiście, zwracana jest uwaga na obsługę ekspresu, na spienianie mleka, czy nawet zdolności latte art., ale nikt nie wymaga profesjonalnej obsługi wszystkich urządzeń podczas pierwszych kilku godzin pracy.

Ja pamiętam, że podczas moich próbnych zmian byłam zdecydowanie za wolna, czasem wręcz roztrzepana, kawa momentami była wszędzie dookoła mnie, a jeśli chodzi o latte art. – szczytem możliwości był połamany wieloryb. A mimo to otrzymałam pozytywne odpowiedzi z miejsc, które interesowały mnie najbardziej, a w tym z kawiarni, w której pracuję do teraz.

Pamiętaj, najważniejsze tutaj nie są Twoje umiejętności, ale nastawienie, pasja i zaangażowanie. Menadżerzy niezależnych kawiarni głównie szukają osób, które odpowiadają im charakterem i osobowością, aby doskonale pasować do reszty teamu. Nie martw się więc o zaparzone przez siebie espresso, czy nieudaną próbę namalowania łabędzia – po prostu pokaż siebie!

Plusy pracy jako profesjonalny barista

Jest wiele plusów pracy w kawiarniach speciality, które jednocześnie są kawiarniami niezależnymi, posiadającymi jeden lub maksymalnie kilka lokali zazwyczaj w tej samej okolicy. Pierwszym i oczywistym plusem są oczywiście zarobki, które w co lepszych lokalach wahają się pomiędzy £10-£12 na godzinę, do czego dochodzą napiwki oraz czasami opłata serwisowa (jeśli lokal takową nalicza za obsługę stolików). Pracownik ma także zapewnione profesjonalne szkolenia w wiodących palarniach kawy, zarówno z zakresu teorii, jak i praktyki, czyli parzenia espresso, parzenia kawy metodami alternatywnymi oraz spieniania mleka i latte art.

Właściciele lokalu, w którym pracuję, bardzo często opłacają nam bilety i wejściówki na większość eventów związanych z kawą (jak cuppingi, zawody, imprezy), dostajemy również zaproszenia od wielu miejsc na przyjęcia bądź degustacje. Ostatnio mieliśmy okazję uczestniczyć w dwudziestych urodzinach jednej z większych palarni kawy speciality, a także wzięliśmy udział w zawodach w latte art, podczas których można było używać jedynie mleka wegańskiego.

Niewątpliwym plusem jest także atmosfera pracy. W niezależnych kawiarniach dużo łatwiej zbudować poczucie wspólnoty poprzez wspólne wyjścia i spędzanie ze sobą czasu. Z okazji Świąt nasze szefostwo zaprosiło nas na kolację do Southbank Centre, przygotowywaną przez jedną ze zwyciężczyń brytyjskiego Masterchefa. Wspólnie zorganizowaliśmy też secret santa.

Tutaj nie można pominąć także relacji, które buduje się ze stałymi klientami! Od wielu dostajemy prezenty, z niektórymi utrzymujemy kontakt także poza pracą. I oczywiście, pracując w kawiarni speciality otrzymuje się „bilet” do świata baristów, gdzie znajomości z innymi kawoszami nawiązuje się bardzo szybko.

Czy jest łatwo?

Kawiarnie, także w zależności od lokalizacji, to bardzo zatłoczone miejsca. Zwłaszcza w okresie od września do maja/czerwca. Dziennie robimy pomiędzy 500-600 kaw, zużywając około 10-12 kilogramów ziarna. Ważne sątu standardy, każdy szot espresso musi być zważony, czas jego zaperzenia zmierzony. Kawiarnie czynne są mniej więcej od 7/8 do 17/18. Jest to na pewno środowisko, w którym trzeba być szybkim i skupionym oraz dobrze radzić sobie z presją czasu. Nie można powiedzieć, że taka praca jest zawsze łatwa. Kawiarnie są głośne, pełne ludzi, często trzeba myśleć o wielu rzeczach jednocześnie. Multitasking to słowo klucz. Ja miałam z tym problem, ale cała praca, którą wykonałam była tego warta.  Na początku kawa była wszędzie wokół mnie, espresso, które robiłam za każdym razem było inne, a klienci czekali na kawę zdecydowanie za długo. Teraz jestem w stanie robić wszystko i jednocześnie rozmawiać z klientami czy współpracownikami bez stresu i presji. Praca w kawiarni to głównie kwestia praktyki – gdy już wszystkiego się dowiesz i nauczysz, pozostaje tylko ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, aż pewnego dnia przyjdziesz i nagle wszystko będzie łatwiejsze. Tak było w moim przypadku.

Podsumowując…

Praca z kawą to piękna przygoda, gdy tylko znajdzie się odpowiednie miejsce. Moja praca pozwala mi rozwijać moje umiejętności – nie tylko umiem robić zdecydowanie lepszą kawę niż kiedyś, ale też jestem dużo bardziej wydajna, zorganizowana, a także odporna na stres. Bycie baristą może dać nie tylko dużo radości i nauki, ale także – co ważne, bo przecież pracy szukamy głównie w celach zarobkowych – pozwala na swobodne utrzymanie się nawet w takim mieście jak Londyn, a ponadto pomaga znaleźć pierwszych znajomych i przyjaciół, po tym jak przyjechało się samemu do kompletnie obcego miejsca.

Nadal głodny wiedzy?

Sprawdź wszystkie artykuły o studiach w UK

Przydatne artykuły

To z pewnością Cię zainteresuje!

Kompletny poradnik aplikanta na studia w UK

Sprawdź nasz kompletny poradnik aplikanta na studia licencjackie w Wielkiej Brytanii i dowiedz się wszystkiego co musisz wiedzieć o procesie aplikacji
Czytaj więcej

Wszystko o pracy dla studentów jako barista w Starbucksie, Caffè Nero i Costa Coffee

W tym artykule dowiesz się na czym polega praca baristy i jak dostać się do kawiarni takiej jak Starbucks, Costa Coffee oraz Caffè Nero na Wyspach.
Czytaj więcej

Uczelnie w UK

Poznaj uniwersytety w Anglii
Poznaj uniwersytety w Szkocji
Poznaj uniwersytety w Londynie
© Copyright - Smart Prospects Ltd. Company no 08423213, registered in England and Wales. Address: Orchard House, 15 Market Street, TF2 6EL, Telford, England UK.